3915 poze   107206 vizite
Albume
101 dalmatieniaaron stoneadidasiadventurile lui saraj janeal treisprezacalea ananielaanimale de plusatomic bettybakuganbancuriben 10brandy si mustacilacaietecalculatoareCamp Rock2capitanul flamingocarti bakugancarti pokemoncartile melecasa foster pentru prietenii imaginaricei cu andycenturi din wrezlingchawoderclasa lui 3000colegul meu de clasa e o maimutacopii de la 402curaj cainele fricoscusca prepeliteidexterdragon americanduel masterdulciuried edd si eddyelefantiembleme disney channelfamilia flinstonsfamilia tofufelinelefetitele paorpaffetitele Powerpufffilmul avatarfineas si farbflapgeakflorin salamfratele ursfrumoasele de la laptariegalactik footballgemenii crampghiozdanegume de mestecath2ohanna montanahannah montana foreverhero108iggy arbucleinlocuitoriiinsecte si animaleinsula dramei totale sezonul 3intalnire cu un stariubire si onoareJACK SI BLAKEjhony testjimmy cooljocurijohnny bravoJonas Brothersjucarii hannah montanak9kid vs katkim possiblekuzcolemonade mouthlilo si stitchlucruri hannah montanamagicienii din waverry placesmarea neagramarea piramida din gizamasinimasini de jucariemeduzemiki mousemingimingi micute de cauciucminunatele nazdraveni ale lui flapgecmitlarieremonster buster clubmotoscuteremousenarutonebunaticiinevastuica rocNiNinoua vestroiaoraselul lenesorasul halowenparinti mei nebunipawer rangers-forta misticaperfectiune virtualaphineas si ferbpokemoniportrete vedetelor de pe disney channelporumbeipowr rangerspoze cu filmele de pe disney channelpoze cu povestipoze de coloratpoze haioaseprietenii mei tigru si plusprintesa si broscoiulproduse AVONprograme de deseneprogramul de protectie al printeselorReferat Istoric-Zeita Afroditaregele samanreginarevista 2revista 3revista 4revista dysney channelreziste disneyrobotboysaolin soudansapunuriSara Janescooby doosecretele familiei sambataShrekskunk fusonic xSony si steluta ei norocoasaspidermanspioanelestandartul rasei zburator orbean romanescstar warzstilourisucurisuperstititabara lui lazlotelefoane cu clapetatelefoane pe sinatigaritim galacsititaniToata cartea Gestapotom si jerytotal drama islandtotul pentru danstrazniti din natotutensteinultima barfaunitatea centralaursivaca si puiuvideoclipurivolanurivraji gemeneleWendy Wuwitchzeak si codyzik si luther

membru din 19 decembrie 2009

marea piramida din giza

Salt la: Navigare, căutare
Piramida lui Kheops

Locaţie: Platoul Gizeh - oraşul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo.

Aceasta este singura minune a lumii ce nu necesită descrieri ale istoricilor din antichitate sau ale poeţilor. Este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculaţii referitoare la formă, mărime şi prezentare. Este cea mai veche şi totuşi singura care a supravieţuit timpului. Contrar părerii generale, numai Marea Piramidă a lui Khufu (Cheops), nu toate cele trei Mari Piramide, se află pe lista celor şapte minuni ale lumii antice.

Marea Piramidă din Gizeh a fost cea mai înaltă construcţie din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea în 1889 când a fost construit Turnul Eiffel. Avea, la început, 146 m (azi 138 m) înălţime, latura de 227 m şi cuprinde 2.521.000 m cubi de piatră. Feţele piramidei erau placate cu plăci şlefuite din granit. A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2.560 î.e.n. pentru a servi drept mormânt acestuia.

Tradiţia construirii de piramide a început în Egiptul antic ca o sofisticare a ideii de "mastaba" sau "platformă" ce acoperea mormântul regal. Mai târziu, au fost folosite mai multe "mastaba", fapt dovedit de primele piramide, cum este Piramida în Trepte a Regelui Zoser (Djoser), construită de faimosul arhitect egiptean, Imhotep.

După cum ne informează Herodot, construcţia ei a durat peste douăzeci de ani, lucrând 100.000 de oameni. Întâi a fost pregătit locul de amplasare şi au fost transportate blocurile de piatră. Atunci era folosit un proiect pentru exteriorul piramidei, o şlefuire ce a dispărut de-a lungul timpului. Deşi încă nu se ştie exact cum au fost aşezate blocurile de piatră, au existat mai mult teorii: una din aceste teorii se referă la construirea unei rampe drepte sau în spirală, ce era înălţată pe măsură ce se ridica piramida. Această rampă, îmbrăcată cu noroi şi apă, uşura transportarea blocurilor împinse (sau trase) la locul lor. O altă teorie sugerează că blocurile de piatră erau puse la locul lor folosind pârghii lungi.

Când au cucerit Egiptul, in anul 641, arabii au găsit piramida intactă şi după ce au deschis-o, căutând comoara lui Keops, sarcofagul era gol.

De-a lungul istoriei, piramidele de la Gizeh au stimulat imaginaţia oamenilor, aceştia numindu-le "Grânarele lui Iosef" sau "Munţii Faraonului". Când Napoleon a invadat Egiptul în 1798 mândria resimţită de el atunci a fost exprimată în faimosul citat: "Soldats! Du haute de ces Pyramides, 40 siècles nous contemplent" (Soldaţi! 40 de secole ne privesc din vârful piramidei).

În ultimii ani s-au mai descoperit înca trei sau patru camere, în apropiere de camera funerară, într-una fiind corabia regală, iar celelate sunt în curs de explorare, dezvăluind poate ultimele secrete ale Marii Piramide: tezaurul şi mumia faraonului.

Astăzi, Marea Piramidă este inclusă, împreună cu celelalte piramide şi cu Sfinxul, în regiunea turistică a Platoului Gizeh. De asemenea, în zona aceasta se află muzeul ce găzduieşte misterioasa Barcă Solară, descoperită abia în 1954, lângă partea de sud a piramidei. Această barcă se presupune că a purtat corpul lui Khufu în ultima sa călătorie, înainte de a fi înmormântat în piramidă. Se poate de asemenea să fi servit şi ca mijloc de transport în viaţa de apoi, conform credinţelor antice egiptene.
marea piramida din giza
marea piramida din giza

Comentarii album • 1
anonim
innocent 13 ianuarie 2013  
wow. foarte inteligent si foarte clar. eu am retinut tot de acolo. stiu absolut tot. este fioarte frumos invatati si vooi copii si lasati comentarii pe pagina asta. dar aopropo fara injuraturi ca va dau amenda. eu sunt sefa paginii. va rog frumos vb. inocent si frumos
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.